• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Zorgboerderij Philadelphia klaar voor gebruik

3 maanden geleden. 

In opdracht van Stichting Philadelphia Zorg werkte Friso Totaalbouw afgelopen jaar aan de uitbreiding van de bestaande woon-zorgboerderij aan de Eastwei 4 in Oppenhuizen. Het eindresultaat bekijk je hier.

Extra aandacht voor zittende bewoners

De plannen lagen in 2014 al kant en klaar te wachten tot de uiteindelijke sloop kon beginnen. Begin 2018 was het eindelijk zover; de bouw van een nieuw gedeelte van Zorgboerderij ging van start. Een bijzonder project, want tijdens de bouw was een groot deel van de zorgboerderij in gebruik als woon- en werkgebouw voor mensen met ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’. Dat vraagt om extra aandacht voor de omgeving. Projectleider Egbert van der Veen vertelt over de bijzondere band met de bewoners en de succesvolle bouw.

Nieuw dagcentrum en zorgappartementen

 ‘Allereerst werd op het terrein een nieuw dagcentrum gerealiseerd. Na het in gebruik nemen van het dagcentrum is het bestaande dagverblijf gesloopt, waarbij bestaande opstallen zijn verplaatst. Dit om ruimte te maken voor de uitbreiding aan de achterzijde van de boerderij. Hier is een appartementengebouw gerealiseerd met 13 zorgappartementen en diverse ruimtes voor ondersteunende functies. Voor de bouw begon hebben we met de opdrachtgever besloten dat de hele bouwplaats afgezet zou worden met dichte bouwhekken. Zo zouden we voorkomen dat de bewoners teveel prikkels zouden krijgen door de bouw. Toen de bouw net bezig was kwam de vraag of we kijkgaten konden realiseren, daarna zijn de bouwhekken nagenoeg helemaal doorzichtig gemaakt. De bewoners willen namelijk graag zien wat er gebeurt. Eén van de bewoners was ontzettend enthousiast en betrokken. Hij maakte regelmatig een praatje met de uitvoerder en is zelfs mee geweest op de vrachtwagen.’

Bewoners dragen steentje bij

Die betrokkenheid van bewoners is geheel volgens afspraak met de opdrachtgever, licht Egbert toe: ‘Waar mogelijk zijn de bewoners betrokken bij de bouw. Ze hebben zelfs bouwhelmen aangeschaft. Zo konden ze, als er niet gewerkt werd, de bouwplaats wat opruimen en zo ook hun steentje bijdragen. Een ritje op de vrachtauto paste hier ook prima bij.’ Ook voor de bouwvakkers waren er een paar aandachtspunten. Egbert: ‘We hadden afgesproken om op de bouwplaats geen radio’s aan te doen en de bouwvakkers gingen geen discussies aan met de bewoners.”

Verbinding tussen oud en nieuw

Nu de bouw gereed is kijkt Egbert terug op een succesvol traject. ‘Een mooi project waar Friso Totaalbouw zeker trots op mag zijn. In de volgende fase wordt het oude gedeelte van de woon-zorgboerderij nog aangepast. Hier worden een aantal ruimten aangepast en wordt er een verbinding gemaakt met het nieuwe appartementengebouw. Naar verwachting is deze fase begin februari afgerond’, besluit Egbert zijn verhaal.